Задава се едно от най-епичните събития за тази година, а именно рожденият ден на бар “Петък”. Празненството ще включва световни звезди, местни гордости, нови и стари локации, 12 часа парти без прекъсване, като всичко това е само това, което знаем. Ще стане голяма драма, смята Жлъчезар и се втурва да обяснява кои са главните действащи лица в нея.

АКТ 1 – Колодрума

Борисова градина, точно до Маймунарника. Двата спота са залепени един за друг както голям и малък брат. Колодрумището обаче хич не отстъпва по мащаб и карнавален потенциал на добре познатата open air сцена. Оттук, в точно 17:00 ч. ще започне хубавото. И лека-полека положението ще си отиде към ситуация, както казва моя приятел Оги, който доста ги разбира тия неща.

А сега – cast (in order of appearance):

DAYO

Трудно е да си страхотна българска банда на световно ниво, но тази групировка от гъзари се справя нежно и елегантно със задачата. Суперлативи могат да валят по всяко тяхно парче, както отнасящи се за студийна версия, така и за живо изпълнение. DAYO имат соул, инструментален хип-хоп, фюжън и електроника, плътен и секси вайб, и имат по много.

Лого5

Най-добрият рап тандем за последните 10 години (сори, други рап тандеми) ще изскочи за пореден път, за да посече и филетира всичко, сякаш тия невъзможни песни са ги изкарали вчера. Което е всъщност по-скоро вярно, имайки предвид, че стилово логопедите са от шляканото бъдеще.
П.С. Да не съм чул бъзици за албуми, които не са излезли.

Tommy Cash

Естонският SONI BONANZA е едно от най-дивите, извратени и безмилостни явления на световната рап сцена. Пичът напомня на Ninja от Die Antwoord и на Саша Барон Коен едновременно и това май не е само когато гледаш видеата към ултраскандалните му тракове. Кратка справка с вече документираните живи изпълнения на Томи показва, че запознанството с него е желателно, полезно за здравето и като цяло ще влезе уютно в празничната вечер.
Все пак си носи каска или помоли приятелче да ти даде неговата, че не се знае.

Stereo MC’s
Живите легенди на британската сцена, посещавали вече няколко пъти родината, ще донесат като подаръче оня специфичен звук от острова, който малцина могат да докоснат. Миксът между алтернативен хип-хоп, денс и есид хаус най-вероятно ще резултира в микс от мексикански вълни, кой не скача е ченге и ръцете си вдигнете бе.
“Предстои да видим и чуем” ще е странно да се каже за група, основана през 1985-та, но с тия хора изненадата е нещо сигурно. Предстои да видим и чуем.

А, то е станало 23:00 ли бе, то ние сега почваме. Казвайте накъде сме сега.

АКТ II – Mixtape 5

След успешни завоевания сред природата, добрият стар младолик Микс ще приюти всички, на които не им се прибира директно в любимия бар.  Там, точно в 23:00 ще чакат една лопата емсита и диджеи, с които нацията се гордее ненапразно. И празно няма да има.

So Called Crew
Властелините на твърде небрежното думоредене и бийтоправене ще са в обичайния състав: Жлъч, Григовор, Гена и Trasher. Съвпаденията с нормални лица и събития както винаги ще е чиста случайност. Какво реално ще (им) се случи на сцената също ще е мистерия до последно.

NDOE
Ендо легендо! Жорката ще даде знак кога се палят свещичките на този рожден ден и ще каже колко да димят с чисто новата жега от албума му “Хиляди белези”. От стария огън е също твърде вероятно да извади, така че никой да не закъснява за час. Усили!


SAVA x DOLITTLE
Точно когато нещата са загрубяли твърде много и е време някой да пусне песните, на които всички плачем, стиснали се за ръце, точно, ама точно тогава ще ни запукат Савата и Дамянеца. Музиката ще бъде пълна с бас, бяс и фрастряспрас, тела ще се мятат като в мръсен ритуал, сълзите ще се върнат обратно в шампанското и неусетно ще се съмне. Вече зависи къде ще бъдеш ти по това време, защото…

АКТ III – Бар “Петък”

Паралелно с кютека в Микстейп, фронтът в бара-юбиляр ще бъде държан от не кой да е, а от двама супергерои. Две лица, които са поставили сериозни рекорди в изкуството да си жив след огромни порции непрекъснато парти. Emil Prize и Xonic ще са както винаги на гребена на вълната, на ръба на каньона, на опашката на хеликоптера и само изгряващото софийско слънце може да ги поспре за малко. Съветваме да не бъдат предизвиквани, тия момчета го могат и са го показвали неведнъж.

Сега се сетих, че ще е яко, ако след като купона приключи, в 6 сутринта в бара има кой да направи едно тлъсто капучино. Дано успея да навия някой за това.

ЧРД, Петъче, взаимно е!