Медици, юристи, инженери и начални учители – горе-долу на тези хора им трябва диплома, за да практикуват. Другите ходим на университет по навик, по традиция, „по убеждение и по зададен сигнал”, както чичо ви Слави изпя в „Бедните не могат да скачат“. То и той не завърши, ама се справя финансово и кариерно. Опортюнист биха го нарекли традиционните комунисти.

Когато приключвах с гимназията, трябваше да решим какво искаме да правим след това, защото учителите ни питаха. Тогава интернетът още се засилваше, но YouTube беше вече нещо и освен котките човек можеше да види готини реклами – на бири, най-вече на бири, но и на разни други продукти. Така реших, че искам да правя забавни реклами. Та имам преки наблюдения от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ. Във ФЖМК, някъде в III курс на колегите и на мен ни беше преподадено, че „рекламата трябва да е интересна“. Сега всички вече знаем, че рекламата трябва да е интересна. Просто пример от кръжока по Връзки с обществеността. Друг пример е как намерих книга на един от преподавателите ми от 1992 година на битака в Малашевци. Имах една от актуалните му книги, която дори бях чел и в старата книга имаше същите текстове. Вярно, че някои неща не се променят никога и че трябва да се печатат книги , ама…

Тогава мислех, че само аз съм изтеглил късата клечка, но когато се случваше да гостувам на приятели в сесия, оказа се тъкмо наопаки.

Истината е, че обучението  във всички университети в България, а и в света е жалко по няколко параграфа. Най-първо навсякъде се преподава от старото, най-често защото преподавателите нямат собствен бизнес в сферата, а само я преподават и членуват по разни там конкурси, седянки и международни семинари. Общо взето, работата им е да казват как да и как не, без реално да са направили нищо. На такива хора трябва да им се отнема правото да преподават. Другото е, че лекциите често са подредени все едно някой е хвърлил джанку върху календар – една е в 8 сутринта в понеделник, друга е в 8 вечерта, има дупка от 4 часа между две лекции, която е нито да седиш на едно кафе, нито да се прибереш, нито да се върнеш на работа…

Не казвам да теглим по една душманска на цялото образование и да ходим незнаещи по улицата. Оставете Слави – Марк Зукърбърг и Бил Гейтс също са дропаути (не депутати) и също се справят, даже по-добре. Но те са дропаути от Харвард. Разсъждаващи хора по рождение са, нямат нужда от учене.

Образованието е като религията – не трябва да оставяме представителите й да ни отблъснат от самата идея. А идеята да си образован е гениална!

Най-добре е човек да се самообучава онлайн и да използва времето си след гимназията, за да работи *тире* стажантства *тире* чиракува някъде, където ще прави опит и знания реално как работят нещата. MIT качва всичките си лекции, Cambridge, Harvard, Oxford, Penn State, Princeton, Yale също. Ако искаш да учиш, в интернет има много повече информация, отколкото ще получиш където и да е. Има и разни форуми, Reddit, а и в самите коментари под видеото/подкаста/какъвто-и-формат-да-е-лекцията, където ще ви отговорят на въпросите.

Иначе вие в CV-то си пишете, че си следвате, никой не ги проверява тия неща. Евентуално някой би се поинтересувал кой преподава в специалността ви, за да сте подготвени ако ви питат нещо. Един от многото модерни факти, на които професорите не обръщат внимание: бизнесът не го интересува имаш ли висше или нямаш. Интересува го колко си отговорен и колко си направил.

Ако си представяте, че с този романтичен подход на самообучение ще ви се налага да гледате класическия сдухан професор по “сложното”, който се е оженил за китайка и се е преместил в Китай, защото му е по-евтино и сега прави лекции в Тубата по квантова физика и за 11 години и над 600 заснети лекции има едвам-едвам 430 събскрайбъра и 40 000 гледания… ще сте прави. Това е професор Хюго Дегарис, които преподава математика, физика и компютърна теория.Изглежда малко клет, но е умен и знае какво приказва.

Един хубав ден някой ще реши проблема с акредитацията на онлайн обучението и всички ще хвърлим шапки, когато това щастие ни разтърси.

Засега обаче човек трябва да има диплома. Най-малкото, за да се чувства добре и да направи връзки. „Нетуъркинг“ е официалният термин, мисля. Може би нетуъркингът е единственото по-важно нещо от дипломирането, което трябва да свършите преди да тръгнете на работа. Също така, е добре да направите някакви стажове още от първи курс, защото след четвърти е късно. Пак ще сте неориентиран като завършите, но ще сте неориентиран за повече пари.

Иначе честит 24 май, със закъснение. Оказва се, че славянските знаци са много важни. По-важни дори от финикийските.